24 Şubat 2017

BOL BAYAN PANTOLON NASIL DIKILIR?

Bol pantolon dikimi ?



 bol-pantolon-1
Kalça dar, bacaklar bol, kumaş nefis, her vücut tipinde falsosuz duracak bir pantolon modeli.
PANTOLON PATRONU…
… pembe yüzeyli olduğu için paftada kolay bulunur. Patron kağıdını paftaya iğneleyin. Seçtiğiniz bedenin kalıplarını tüm çizgi ve yazılarla birlikte kağıda aktarın. 106 C modele ait çizgilere ve sayılara dikkat edin. Ekstra öneri: Desensiz, düz kumaştan dikmek isterseniz kumaş ölçüsü değişir. 140 cm ende kumaştan 2.20 m her bedene yeter. Parçaları biçki planına göre kumaşın yüzünden biçin.
Kumaş önerisi: İnce pantolon kumaşı
bol-pantolon-2
BİÇKİ PLANLARI…
…patronların kumaşa nasıl iğne ile iliştirileceğini gösterir.
1 Ön pantolon 2x
2 Cep torbası 2x
3 Kalça robası parçası cep torbası ile 2x
4 Arka pantolon 2x
5 Ön roba kumaş katında 2x
6 Arka roba 4x
Ekstra patron, pembe yüzeyli Pafta A: Patron 1 – 3, 5 ve 6 Pafta B: Patron 4
PANTOLON 106 C ALIŞVERİŞ LİSTESİ
l Ayrı türde desenleri olan ince pamuklu kumaş (batist), 140 cm ende, desen boyu 103 cm: 3 desen topluluğu (pano), toplam 3.09 m (her bedene) Uyarı: 106 C pantolon ve 107 tunik için toplam kumaş ölçüsü 107 numaralı modelde l 1 gizli fermuar, 22 cm ve özel makine ayağı l 0.25 m tela, 90 cm ende l Tela bant l İplik Ayrıca: l Patron kağıdı, makas, mezura ve diğer dikiş malzemesi

bol-pantolon-3
1. PARÇALARI BİÇİN
Kumaşı boydan katlayın, yüzü içte. Desen şeritlerini üst üste iğneleyin. Patronları biçki planına göre üstüne koyun. 3 ve 5 numaralı patronun yazılı yüzleri alta gelsin. 1, 2, 3 ve 4 numaralı patronlardaki desen çizgi işaretleri kumaşın desen çizgilerinin üstüne gelsin. Patronları iğneleyin. Kenarlarını izleyerek sabunla kumaşa dikiş ve baskı payı çizin: baskı için 4 cm, öteki kenar ve dikişler için 1.5 cm. Parçaları biçin. Uyarı: Daha sonraki çalışma eskizlerinde kafa karışıklığı olmasın diye deseni göstermedik.
2. TELA
Telayı boydan katlayın, yapışkan yüzü içte. 5 numaralı patronu kat yerine koyun, 6 numaralı patronu üstüne koyun. İğneleyin. Kenarlarına 1.5 cm dikiş payı çizin. Parçaları biçin. Telayı dış (= ufak desenli) ve iç (= iri desenli) roba parçalarının tersine ütüleyin.
bol-pantolon-4
3. İŞARETLERİ KUMAŞA AKTARIN
Telalı parçaları tekrar yüzü yüzünde üst üste koyun. Patronları iğneleyin. Patron konturlarını (dikiş ve baskı çizgisi) ve tüm işaretlerle, çizgileri, iplik yolu dışında, kopya kağıdı ve rulosuyla kumaşa aktarın. Ön pantolon parçalarına pli çizgilerini teyel dikişiyle aktarın.
4. TELA BANT
Sol arka pantolonun ve sol kalça robasının fermuar açıklığı kenarlarına tela bandı ütüleyin.
5. CEP GİRİŞLERİ
Cep torbalarını yüzü yüzünde ön pantolonun cep girişi kenarlarına iğneleyin (dikiş 1). Dikin. Dikiş payını 7 mm ende kesin. Torbaları içe döndürün, kenarları ütüleyin, cep girişlerine dıştan incecik dikiş çekin.
bol-pantolon-5
6. KALÇA ROBASI CEPLERİ, CEP TORBALARI DİKİŞİ
Cep girişi kenarlarını çakışma çizgisine denk getirerek kalça robalarının üstüne koyun, desen çizgilerinin üst üste gelmesine dikkat edin. İğneleyin. Torbaları üst üste iğneleyin ve dikin. Dikiş paylarına birlikte sürfile yapın. Cep torbalarını yan ve üst pantolon kenarlarına teyelleyin.
7. PENSLER VE PİLİ
Arka pantolon parçalarını pens ortasından katlayın, kumaşın yüzü içte. Pens çizgilerini üst üste iğneleyin. Üst kenardan başlayarak dikin. Dikişin başını ve sonunu ileri geri giderek sağlamlaştırın. Pensin sivri ucunda iplik uçlarını düğümleyin. Pensleri arka ortaya ütüleyin. Ön pantolonlarda plileri ok yönüne yatırın, üst kenardan teyelleyin.
8. BACAK ARASI DİKİŞLER
Birer ön ve arka pantolonu yüzü yüzünde üst üste koyun, bacak arası kenarlarını üst üste iğneleyin (dikiş 3), bu sırada alt desen çizgilerini de üst üste getirin. Bacak arası dikişleri çekin, paylara birlikte sürfile yapın ve arkaya ütüleyin.
bol-pantolon-6
9. ÖN VE ARKA ORTA DİKİŞ
Pantolon parçalarını yüzü yüzünde üst üste koyun, bacak arası dikişler üst üste gelsin. Ön ve arka orta dikişi çekin, önde roba ek dikişi çizgisinden başlayarak (ok). Dikiş paylarına sürfile yapın, yukarıdan bacak arasına kadar ütüleyerek açın. Arka robaları yüzü yüzünde arka orta dikiş boyunca üst üste iğneleyin. Dikin. Dikiş payını ütüleyerek açın.
10. SAĞ YAN DİKİŞ
Sağ yan dikiş çizgilerini yüzü yüzünde üst üste iğneleyin (dikiş 2), bu sırada üst ve alt desen çizgileri üst üste gelsin. Dikin. Dikiş paylarına birlikte sürfile yapın ve arkaya ütüleyin. Dış ve iç robaların sağ yan dikişlerini iğneleyin (dikiş 4) ve dikin. Dikiş paylarını ütüleyerek açın.
11. DIŞ ROBA DİKİŞİ
Dış robayı roba ucuna kadar (= orta dikiş) sol yan pantolon kenarından itibaren ön pantolon parçalarının üst kenarına iğneleyin. Dikin. İkinci roba yarısını orta dikişten itibaren pantolonun üst kenarına iğneleyin, yan ve arka dikişler üst üste gelsin. Dikin. Dikiş payını robaya ütüleyin.
bol-pantolon-7
12. GİZLİ FERMUAR, SAĞ YARI
Sol yan dikiş kenarlarının payına fermuar açıklığını 5 mm boyda kesik atarak işaretleyin (ok).Açık fermuarı üst tarafından kumaş kenarının 5 mm yanından arka pantolona iğneleyin, dişleri robanın üst kenar işaretinden başlasın. Fermuarı açıklık işaretine kadar özel makine ayağı ile dikin, iğne dişlerin solundan yürüsün.
13. GİZLİ FERMUAR, SOL YARI
Fermuarı kapatın. İkinci fermuar bandını ön pantolonun açıklık kenarına iğneleyin. Fermuarı tekrar açın ve ikinci bandı açıklık işaretine kadar dikin, iğne dişlerin sağından yürüsün. Fermuarı çekin.
14. SOL YAN DİKİŞ
Ön pantolonu yüzü yüzünde arka pantolonun üstüne koyun. Yan dikişi alttan, fermuar açıklığına kadar iğneleyin, bu sırada boştaki fermuar ucunu dışarı çekin. Dikiş çizgileri üst üste gelsin. Dikin. Dikiş paylarına fermuar açıklığında sürfile yapın. Fermuarın altından dikiş paylarına birlikte sürfile yapın ve arkaya ütüleyin.
bol-pantolon-8
15. İÇ ROBAYI DIŞ ROBAYA DİKİN
İç robayı yüzü yüzünde dış robanın üst kenarına iğneleyin, yan dikişler ve arka dikişler üst üste gelsin. Yan roba dar kenarlarını (iç roba) dikiş çizgisi işaretinin 5 mm önünden arkaya yatırın, üst kenara iğneleyin. Açıklık paylarını fermuarla birlikte dışa yatırın ve iç robanın üstünden iğneleyin. Pantolonun üst kenarına dikiş çekin.
16. ROBA DİKİŞİNİ TAMAMLAYIN
Dikiş paylarını kesin. Açıklık paylarını içe yatırın. İç robayı yukarı kaldırın ve ek dikişin yanından dikiş payına dikin. Robayı içe döndürün, pantolonun üst kenarını ütüleyin. Roba iç kenarını ek dikişin üstünden iğneleyin. İç roba dar kenarlarını fermuar bantlarına dikin. Robaya dıştan incecik dikiş çekin.

Burda Dergisi 2016/04 Nisan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA GÖRÜNECEKTİR TEŞEKKÜRLER